Багато компаній перебувають у хибному розумінні, що спеції це непрямий копійчаний товар, і ставлення до продукту у них відповідне. Пам'ятайте, елітні спеції не можуть коштувати дешево.
Якщо вам намагаються продати мелені спеції, і ціна цих спецій у кілька разів менша, ніж у цілісних спецій – отже, ці спеції розбавлені. Фактично, ви купуєте дуже дороге борошно, з невеликою домішкою спецій.
Якщо вам пропонують суттєву знижку в 20-30 відсотків - значить потрібно уважніше придивитися до терміну придатності продукту.
Чим сильніше помел, тим більше шансів придбати підробку. Найвищий відсоток підробок та недоброякісної продукції припадає саме на мелені спеції. Наприклад, чорний мелений. Можна намолоти високоякісні горошини, а можна - відходи виробництва. При цьому запах і колір буде приблизно той же. Іноді, щоб більше заробити на продукт, перероблений горошок низької якості додають борошно. Аромат перцю при цьому залишається. Для його посилення додаються ефірні масла.
Зовні відрізнити підробку від якісних спецій, інколи не під силу навіть фахівцям. Здогадатися про те, що з прянощами не все в порядку, можна, якщо в переліку інгредієнтів побачите штучні ароматизатори і стабілізатори. Сухі приправи в подібних добавках не потребують і прекрасно можуть зберігатися без цих інгредієнтів.